Ademen is heel gewoon en toch heel bijzonder. Oefenen met ademen is een goede toegangspoort naar ontspannen leiderschap. Eenmaal bekend met een aantal principes kun je die gemakkelijk toepassen in je leven en werk. Je krijgt meer overzicht en overwicht in spannende situaties. Het geeft je een soort van detached envolvement. In stressvolle tijden kun je het oog van de orkaan zijn. Daar is het stil, daar is ruimte voor reflectie en kun je afwegen wat de volgende stap moet zijn. Zo toon je leiderschap vanuit rust, kalmte en balans, ook al stormt het om je heen.
Adem heeft ook een natuurlijke maat. Ga je daaroverheen, wordt je mateloos, en dan kom je in ademnood. Je raakt uitgeput en als je je zelf overlaadt. Benedictus van Norcia uit de vijfde eeuw heeft het al over maat houden. Hij zegt dat een leidinggevende zelf maat moet houden, een voorbeeld voor anderen. Naar de medewerkers toe bepleit Benedictus differentiatie. Er geldt dus niet het adagio gelijke monniken, gelijke kappen. Nee, een leidinggevende heeft tot taak de juiste maat te hanteren, afgestemd op deze medewerker. Zodat iemand niet overvraagd, of net zo erg, ondervraagd wordt.
Veel oefeningen
We gebruiken een heel scala aan oefeningen om oude (ervarings-) en nieuwe (wetenschappelijke) kennis over de adem en de uitwerking ervan op lichaam en geest te ervaren. Er is uitleg over de fysiologie van ademen en van stress, uitleg over hoe beide elkaar beïnvloeden, uitleg over hartcoherentie en biofeedback. Ook besteden we aandacht aan lichaamshouding en de invloed van gedachten. Natuurlijk is er reflectie op de oefeningen die aangeboden worden en vindt er steeds een terugkoppeling plaats naar de relevantie van deze oefeningen voor leiderschap. Maar het moge duidelijk zijn dat deze driedaagse vooral bestaat uit veel oefenen. Ademoefeningen uit verschillende tradities, systemen en disciplines komen aan de orde. Beweging en strekkingen om het ademen te ondersteunen en te verdiepen. Oefeningen met biofeedback apparatuur. Ook aan houdingsoefeningen en stevig, geaard staan zal aandacht worden besteed.
Het kloosterritme
Wij voegen ons in het ritme van de zusters trappistinnen van Koningsoord, wat de juiste sfeer ademt voor deze driedaagse
In hun gezangen klinken oude woorden als gave en genade en overgave. Dat roept de vraag op: hoe passen die bij een ontspannen adem?
Resultaten
Na deze driedaagse heeft u zicht op de eigen wijze van ademen, kunt u de adem van de ander beter waarnemen en interpreteren, heeft u oefeningen om de adem goed te laten stromen, inzicht in de samenhang tussen adem, lichaam en geest, zicht op hoe stress te reduceren en kunt u thuis verder oefenen. U bent zich meer bewust van het feit dat wij ademende wezens zijn. Dit bewustzijn voedt het besef van de broosheid van het bestaan, de eindigheid, kwetsbaarheid en onderlinge afhankelijkheid van al wat leeft. Onze condition humaine onder ogen zien, helpt om menselijke leiders te worden en de dagelijkse zaken in het juiste licht te bezien. U bent zich dieper bewust geworden van het feit dat spiritualiteit een voedzame bron kan zijn voor goed leiderschap.
Psalm 146 Stokt zijn adem, wordt hij weer aarde, dan is het afgelopen met al zijn plannen.
Open aanbod: NB: er is al een wachtlijst, maar bij voldoende nieuwe aanmeldingen kan een nieuwe groep worden gevormd.
Data: Dinsdag 20 maart, woensdag 21 maart en donderdag 22 maart 2018.
Locatie: Klooster Koningsoord trappistinnen
Plaats: Johannahoeveweg 79 te Arnhem
Begeleiders: Birgit Verstappen en Harry Kat
Meer info via birgit@broze.nl, of bel 06-17140214
Kosten: 1200,- euro inclusief verblijf, exclusief 21% btw
Voor deelnemers aan de Leergang Leiderschap en Spiritualiteit is deze drie-daagse in de prijs inbegrepen.
Opgeven via het inschrijfformulier
Een geschenk!
Rachel van de Greef, eigenaar Picknick met een klik
Drie dagen luisteren naar mijn lichaam heeft mij een hoop bagage gegeven voor meer ontspannen leiderschap. Ik gun dit iedereen die regelmatig met druk en stress te maken heeft. Voorwaarde is wel dat je je open stelt om met bewuste ademhaling en lichaamshouding aan de slag te gaan. En dat je er vertrouwen in hebt dat het je ook echt gaat helpen. Deze training was voor leidinggevenden, maar zou vrijwel identiek voor niet leidinggevenden ingezet kunnen worden. Een in-company training van 1 dag met de basisbeginselen zou voor heel veel organisaties heel zinvol zijn.
Erik van Herk, leidinggevende bij de provincie Noord-Brabant
Geef een reactie