QIGONG en T’AI CHI
les in kleine groepen, als je een les mist, kan die op een ander tijdstip worden ingehaald
Maandagmiddag en avond
15.30-16.30 uur qigong, wekelijkse les, docent Birgit Verstappen
18.45-19.45 uur qigong, wekelijkse les, docent Birgit Verstappen
Dinsdagavond
19.30 – 21.00 uur, wekelijkse les, t’ai chi oude yang stijl – YLC form (met qigong als vast onderdeel van deze les) docent Birgit Verstappen
Woensdagavond
19.30-20.30 uur, wekelijkse les, t’ai chi oude yang stijl – YLC form (met qigong als vast onderdeel van deze les) docent Birgit Verstappen
Vrijdagavond
19.30-21.00 uur meditatie , iedere laatste vrijdag van de maand, standaard zit en loopmeditatie, afgewisseld met yoga, qigong, bodyscan, docent Birgit Verstappen, opgeven via birgit@broze.nl.
In de zomervakantie is Broze 6 weken gesloten.
Ook vallen enkele lessen uit in de overige schoolvakanties.
Het concrete lesrooster met de data wordt halfjaarlijks per mail naar de leden verstuurd.
Naast groepslessen is er ook t’ai chi coaching mogelijk. De gesprekken worden dan ondersteund door oefeningen. Er wordt een programma op maat gemaakt.
Voor mensen met ernstige gezondheidsklachten is er de mogelijkheid voor individuele begeleiding of les in kleine groep. Data en tijd zijn dan in overleg.
t’aichi zomerkamp 2014

Birgit Verstappen
Eigenaar Centrum Broze
Gecertificeerd door BOCAM sinds 2008, medische qigong universiteit Beijing Amsterdam 2009 en officieel World Taiji Boxing Association instructeur sinds 2019.
Na een zwaar ongeluk, had ik veel pijn in nek en onderrug. Door iedere dag trouw qigong te beoefenen en later taichi verminderde de pijn en kreeg ik een grotere bewegingsvrijheid. Door deze positieve ervaring wilde ik meer weten over deze prachtige bewegingskunst en heb ik mij ingeschreven voor een verdere opleiding hierin. Ik heb na de BOCAM opleiding in Tilburg, een jaar medische qigong gevolgd in Amsterdam, op een dependence van de universiteit van Beijing. Ook heb ik mij aangesloten bij de World Taiji Boxing Association in 2005 en les gevolgd in de oorspronkelijke Yang vorm. Mijn leraren op dit moment zijn Jos Horst en Eli Montaigue. In de periode daarvoor heb ik veel geleerd in lessen van Wen Qin, Thiery Alibert en Erle Montaigue.
Ik geef les in Taijiquan, de Yang Lu Chan form, Qigong, pushing hands & small san sau en meditatie/mindfulness.
Bewegen op een meditatieve, zachte, vriendelijke manier. De energie in je lichaam stroomt. Je lichaam ontspant, je geest verkwikt. Dat is T’ai Chi en Qigong. T’ai Chi en qigong hebben beide een helend effect op lichaam en geest. Regelmatig oefenen brengt lichaam en geest in balans. Het door het oefenen verkregen lichaamsbewustzijn kan in het dagelijks leven een grote hulp zijn.
Chinese gezegde: Van taichi en qigong wordt je ontspannen en soepel als een baby, gezond en krachtig als een houthakker en rustig als een wijze.
Steeds meer mensen worden door artsen en (fysio)therapeuten doorverwezen richting de taichi en qigong. Nieuwe onderzoeken laten zien dat er daadwerkelijk positieve gezondheidseffecten geboekt worden. Zo hoort taichi en qigong, naast zwemmen en wandelen, bij de beste sporten die je kunt doen voor je lichaam en een sleutel tot een gezond lichaam. Dat zegt i-Min Lee, professor geneeskunde aan de Universiteit van Harvard, in een rapport uit 2018. Hij beveelt taichi ook aan als een sport die voor iedereen, ook voor ouderen, haalbaar is! Daarnaast werkt Qigong en taichi stress verminderend. Beoefenaars werden in oude tijden ‘de onsterfelijken’ genoemd, vanwege hun uitzonderlijk goede gezondheid en bijgevolg lange leven. Uiterlijk lijkt het op een ingetogen dans, die rustig en vloeiend met circulaire bewegingen uitgevoerd wordt.
Taichi en qigong brengen je in balans. Je komt in contact met de krachtbron in jouzelf.
If you are lost or weak, return to yourself, to who you are, here and now. And you will discover yourself, like a lotus flower in full bloom, even in a muddy pond, beautiful and strong. –
Masaru Emoto
Wat is het verschil tussen T’ai Chi en Qigong?
T’ai Chi Ch’uan, (ook wel geschreven als Taijiquan of Taichi) is ontstaan in China en kent een lange traditie. Mensen beoefenen T’ai Chi Ch’uan voor zelfverdediging, meditatie in beweging en vanwege het gezonde effect op lichaam en geest. Qigong is ook mindful bewegen en gericht op het verbeteren van de gezondheid en geestelijk welzijn. Het vechtsport aspect ontbreekt echter bij qigong.
Qigong
‘Qi’, soms ook geschreven als ‘chi’, kan wel vertaald worden met ‘energie’ en ‘gong’ met ‘oefenen’ of ‘werken met’. Qigong is dan het oefenen of werken met energie. Voorbeeld van een serie qigong, die wereldwijd meest beoefend wordt en die een diepe uitwerking heeft op fysieke en geestelijke gezondheid en welbevinden, is de acht brocaten. Een qigongserie van acht oefeningen, die elk acht keer gedaan worden. Als voorbeeld zie de video: https://youtu.be/sYgeBsYmPAE en https://youtu.be/lW3imClKojY
Andere series zijn de spine qigong, mother nature qigung, de acht therapeutische qigongoefeningen tegen chronische pijn, qigong on the chair, t’ai chi qigong, acht spiralen, etc. etc.
T’ai Chi Ch’uan
T’ai Chi Ch’uan is de meest interne stijl van Kung Fu. Dit wil zeggen dat er vooral gewerkt wordt vanuit het lichaams midden en met visualisaties van de energie stroom. Hierdoor ontstaat er harmonie in het lichaam en scherpen we onze reflexen. T’ai Chi betekent letterlijk ‘het hoogst bereikbare’ of ‘meest verheven’, wat gesymboliseerd wordt door het T’ai Chi symbool. Het is beter bekend als het yin en yang teken, waarbij er een volkomen evenwicht wordt weergegeven tussen het donkere yin- en lichte yang-vlak. Ch’uan betekent ‘vuist’ of ‘boksen’, en refereert naar de uiterlijke en lichamelijke kant.
De grondlegger van de Oude Yang stijl, die we in de wekelijkse lessen bij Centrum Broze beoefenen, is Yang Lu-Chan. Hij leefde van 1799-1872. De t’ai chi vorm die hij ontwierp bestaat uit drie gedeelten en als je de vorm helemaal loopt duurt het ongeveer 30 minuten. Elk deel is een afgerond geheel waarbij alle energiebanen in het lichaam worden gereguleerd. Dit heeft een helend effect op het lichaam. De kleinzoon van Yang Lu-Chan, genaamd Yang-Cheng-Fu maakte een vereenvoudigde vorm van de oude Yang stijl, bekend geworden als de moderne Yang stijl. In de lessen houden we ons echter aan de originele vorm van Yang Lu-Chan. We leren ook fa-jins, explosieve energie. Door deze bewegingen worden de energiebanen in het lichaam als het ware schoongespoeld. Afgewerkte energie en opgekropte emotie wordt losgelaten, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe energie. Door de vloeiende meditatieve bewegingen ontstaat er rust en balans. Door de aandacht in het lichaam te brengen, komt onze voortdurende denkstroom tot rust.
Small San Sau
In de small san sau ga je de martiale principes van de t’ai chi ch’uan beter begrijpen. Het is een korte vorm, die je wat snelheid betreft langzaam opvoert. Als er spanning optreedt, neem je snelheid terug, net zolang totdat je ontspanning en sung (meditatieve staat) kunt behouden ook in de snelle uitvoering van de san sau. Je beweegt vanuit het midden en blijft in je centrum, ook als de druk wordt opgevoerd. Je leert hoe je voeten en handen tegelijk kunt inzetten en oefent in fa-jin, explosieve kracht met een minimum aan beweging. Je oefent verschillende t’ai chi slagen in tweetal.
Wees stil als een berg, beweeg als een machtige rivier -Wu Yu-hsiang
Duwende handen
Duwende handen is een belangrijk onderdeel van taichi als vechtsport. Het is echter ook een mooi middel om meer gecentreerd te raken. Zowel de geestelijke als fysieke balans wordt versterkt. In het contact met de ander verliezen we soms het contact met onszelf. Het werken in tweetallen maakt dat de beoefenaar ín het contact met de ander, oefent om toch een lijntje naar binnen te hebben.
Taichi als vechtsport is heel veel oefenen in tweetallen. Het gaat daarbij niet om vechten met elkaar. Je hebt vooral veel plezier met elkaar. Ondertussen leer je een heleboel. Over in je kracht staan. Of over ontspanning. In de ontspanning boek je vooruitgang,
Voor wie is het geschikt?
Een qigong les duurt een uur, een taichiles bij Broze duurt anderhalf uur. Alle oefeningen worden staand gedaan en zijn eenvoudig en fysiek gezien niet zwaar.
Een les start met rustige losmaak oefeningen, die van het begin af aan volgens de t’ai chi principes worden gedaan. Hierdoor leer je je steeds beter te ontspannen en kun je op eenvoudige wijze de beslommeringen van alle dag loslaten. Ook werken we in de T’ai Chi lessen geregeld in tweetallen en doen we pushing hands, te vertalen met ‘voelende handen’.
T’ai Chi Ch’uan is net als qigong geschikt voor alle leeftijden, er worden in het begin geen abrupte bewegingen gemaakt, waardoor er weinig kans is op blessures. Ook in een t’ai chi les worden qigong oefeningen gedaan om de energie circulatie te verbeteren.
De small san sau wordt gegeven in workshops van telkens drie uur. Deze zijn geschikt voor iedereen die t’ai chi beoefent, in welke stijl dan ook, en dieper wil doordringen tot de principes van bewegen. Het is ook geschikt voor mensen die een andere martiale vechtkunst beoefenen.
Voor actuele info over wanneer en waar de lessen en workshops worden gegeven, zie knop actueel aanbod.
Algemeen:
Broze berekent eenmalig inschrijvingskosten van 10,- .
Workshops Small San Sau 30,- euro per workshop van 3 uur.
Met betrekking tot de reguliere lessen zijn er drie mogelijkheden:
Mogelijkheid 1:
Op de lessen wordt halfjaarlijks ingetekend en afgerekend. Dit is de goedkoopste variant. De taichi of qigong lessen van 1 uur bedragen 10 euro, dit is incl 9% btw. De lessen die anderhalf uur duren bedragen per les 15,- incl 9% btw.
Mogelijkheid 2:
Men kan ook een strippenkaart kopen waarmee men kan deelnemen aan 20 lessen van 1 uur taichi/qigong. Deze strippenkaart kost 240,- euro incl 9 % btw. De kaart is na afgifte een jaar geldig.
Mogelijkheid 3:
Wil je slechts af en toe een les bijwonen? De prijs is dan 12,00 euro per qigongles, per keer contant af te rekenen. Voor de taichilessen die anderhalf uur duren is het tarief voor een losse les 18,00 euro. Het bijwonen van losse lessen graag een dag tevoren per mail aanmelden.